İş Hayatında Telefonla Konuşma Kuralları
1-Karşı tarafa kendinizi tanıtın! ”Merhaba, ben …! …. firmasından arıyorum, …. bey/hanımla görüşmem mümkün mü?” şeklinde bir konuşma hem profesyonelce olacak,hem de karşı tarafın sizi tanımasına olanak sağlayacaktır.
2-”Nasılsınız ?” sorusuna yalnızca ”Teşekkürler.” şeklinde cevap verilmez,nezaketen de olsa” Siz ?” diye sormayı alışkanlık haline getirin.
2-Her ne olursa olsun ”sen”li ve emir kipli bir konuşma şekline girmeyin.Üst olup altınız ile konuşuyor dahi olsanız iş hayatında saygı 1.kuraldır.
3-Konuştuğunuz ortamın çok sesli olmamasına ve karşı tarafın sizi duyabilmesi için sessiz konuşmamaya dikkat edin.
4-Hızlı veya yavaş ve kelimeleri uzatarak konuşmamaya dikkat edin.
5-Net olun; karşı tarafın vakti olmayabilir,gerçekten çok yoğun olabilir,bunları göz önünde bulundurun ve ne için aradıysanız kısa ve açık bir şekilde bildirin.
6-Üslubunuza dikkat edin!Ne olursa olsun yüksek sesle,karşı tarafı rencide edecek ya da tartışmaya girecek şekilde bir konuşma yapmamaya özen gösterin.
7-Görüşme esnasında bir şeyler yemeyin,bunu karşı tarafın anlayacağından emin olabilirsiniz ve bu bir saygısızlık göstergesidir.
8-Telefonu kapatırken ”İyi günler,İyi çalışmalar.” gibi dileklerde bulunmayı unutmayın.
9-Ve ne kadar sinirlenmiş olsanız dahi telefonu kapatırken veya kapattığınızda karşı tarafa hakaret içeren sözlerde bulunmayın.Telefonu kapattığınızı sanabilirsiniz ve karşı tarafın bunu duyması sizi hem küçük duruma düşürür hem de zor durumda kalabilirsiniz. (Bazı insanlar hakareti her ne kadar hak ediyor da olsalar,biz saygımızdan şaşmayalım.)
10-Ve son olarak karşı taraf üstünlük göstergesi konuşmalara girdiğinde sadece ”Egosunu mutlu etmeye çalıştığını hatırlayın.”.Böylece karşı tarafı çokta ciddiye almazsınız ve sizi sinirlendirip tüm gününüzü berbat etmesine engel olmuş olursunuz…
Bir Cevap Yazın