En Yeni Yazılar

Minimalist Yaşam / Adım Adım Minimalizm

Minimalizm yaşamın önemine bir önceki yazımda vurgu yaptıktan sonra adım adım minimalist bir yaşama nasıl geçiş yaparız onlara değineceğim.Bu yaşam tarzı bir günde kazanılacak bir şey değil.Adım adım,sindire sindire yaşamamız lazım.Alışkanlıklıkların değişmesi kolay değil.Belki aylarımızı ve hatta yıllarımızı alacak.Ama her bir adımda özgürlüğü hissedeceğiz…

Öncelikle evimizden başlayacağız.Oda oda ilerlemek daha kolay olacak.Daha sonra çevremiz ve bunlara paralel olarakta düşünce yapımızı değiştireceğiz.

 

1.Adım:

Odadaki tüm eşyaları odanın dışına çıkar.Evet odada ne var ne yoksa her şeyi odanın dışında bırakmalısın.Böylece odanın gerçek alanını tanımış  ve aslında göründüğünden daha büyük olduğunu görmüş olacaksın.Eşyaları bir anda geri almayacağımızdan onları ayak altında olmayacak bir yere koyman tavsiyedir.Şimdi oda bomboş.Doldurulmayı bekleyen boş bir bardak gibi…Tüm alan senin,eşyalar hakimiyetini kaybetti…

2.Adım: Bu bölümde adım adım,aşağıdaki şablon üzerinden ilerleyeceğiz;

ÇÖP BAŞKASINDA DEĞER BULACAKLAR DEĞERLİLER
1-GERÇEKTEN ÇÖP OLANLARI AYIR

(Eski dergi, gazete, süresi geçmiş kozmetik vs. bakım malzemeleri, kullanılmayan  eski kıyafet ve eşyalar vs. vs. )

 

-Bunlar geri dönüşüm çöplerine gidecek…

 

2-BİR KOLİ BELİRLE

ATMAYA KIYAMADIKLARIM KOLİSİ

Gerçekten ama gerçekten yok ben bunu atamam diyorsan ama uzun zamandır da kullanmadığın ya da fiziksel anlamda yer kaplamak dışında hiçbir esprisi yoksa bu koliye koy.

Bu kolinin içindekiler 6 ay veya 1 yıl içinde kullanılmamış olursa ya geri dönüşüme gidecekler ya da başkasında değer bulacaklar.

 

Artık gerçek çöpler temizlendiyse 2. Adıma geçebiliriz

2-EŞYALARI DEĞER GÖRECEKLERİ YERLERE TESLİM ET

Vitrinde bir anlık gafletle çok beğenerek aldın o bluzu,ama hiç senlik değil.İçinde sen gibi olmuyorsun.O kıyafetin dolabında yeri yok!!! Ruhu senin değil.Sende hak ettiği değeri göremeyecek.Ona gerçekten hak ettiği değeri verecek kişiye teslim etmelisin.

Bu ve bunun gibi çöp değil ama senin için maddi değer dışında hiçbir değer ifade etmeyen tüm eşyalar bu kategoriye giriyor ve elden çıkması gerekli.

Bunu da 3 yolla sağlayabilirsin;

 

a-İşine yaramayan ve sağlam olan eşyalarını satarak paraya dönüştürebilirsin.

 

b-kullanacağını düşündüğün bir yakınına verebilirsin

c- İhtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını sağlayabilirsin.

Bu üç yoldan hangisini seçeceğin sana kalmış, âmâ hayatında daha fazla yer edip hem mekânını hem zamanını çalmalarına izin verme.

Elimizde gerçekten kullandıklarımız bize hizmet eden ve manevi anlamda gerçekten değeri olan eşyalar kaldıysa 3.adıma geçebiliriz.

3-DEĞERLİLER BUYURSUNLAR ODAYA!

Bu adıma kadar gelebilen eşyalar odada yer etmeyi hak edenler olacak.

Fakat bu noktada son bir değerlendirme yapmalısın.

Bu eşya gerçekten sana hizmet ediyor mu? Ne anlamda hizmet ediyor. Manevi değeri çok büyük ama onu dolabın dip köşesinde saklayacaksan o eşya sana hizmet ediyor. Bu adımda odana girebilecek eşyaların;

1-Günlerce üzerinden çıkarmadan giyebileceğin,

 

2-Evinin en güzel köşesi gibi hissedeceğin sana görsel olarak zevk verecek,

 

3-Çok donanımlı olduğundan sürekli kullanıma ihtiyaç duyabileceğin gibi maddeleri içinde barındırıyor olması önemli.’’Ama bunu annem aldı.’’ Dediğinde iç sesin sana ‘’Ama sen onu kullanmıyorsun, bırak yeni hayatında hak ettiği değeri görsün demeli ‘’

Ne kadar süre kullandım ve bana ne için hizmet ediyor sorularını  başarıyla geçen eşyalar artık gerçek anlamda yığın olmaktan çıkıp eşya olma statüsünü kazandı demektir.

Al onları odaya !!!!

 

Not: Bu düzenlemeye ne kadar küçük alandan başlarsan o kadar sağlıklı sonuç ortaya çıkacaktır.Çünkü ne kadar büyük alan olursa gözünde yapılacak iş o kadar büyüyebilir  ve bir an önce sonuçlandırmak adına bir süre sonra kuralın dışına çıkmaya başlayabilirsin.Çekmece ve dolaplardan başlayarak adım adım ilerleyebilirsin.Ayrıca her eşya belirlediğin kendi yerinde olmalı.Örneğin iç çamaşırları bir bölümde,gömlekler bir bölümde, kozmetikler bir bölümde vs. Böylece evde olduğunu unutup ya da evin içinde kaybedip aynı ürünü tekrardan almış olmayacaksın…

Pareto İlkesi; 80/20 Kuralı;

Bu kural şöyle işler eşyalarımızın %20 sini zamanımızın %80 inde kullanırız.Eşyalardaki bu %20 lik kısmı belirlediğimizde atılacakların çoğu belirmiş olacaktır.Böylece temizlik işlemi daha hızlı bir hal alır.

Atılacakları ve kalacak eşyaları belirlediğimizde bir sonraki yazıda yer alan ”Minimalist Düzenleme” uygulamasına geçebiliriz…

 

Eşyalarını satabileceğin bazı siteler;

https://www.gittigidiyor.com/

https://www.modacruz.com/

https://gardrops.com/

https://www.sahibinden.com/

 

Bağış yapabileceğin bazı siteler;

İyi Kalpler Dükkanı

Acil İhtiyaç Projesi Vakfı

Türkiye Yardımsevenler Derneği

Sevgi Mağazası

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadın Koordinasyon Merkezi

https://www.losev.org.tr/v2/tr/content.asp?ctID=828

 

 

 

 

 

ÇİSEM ARACI AYVALI hakkında ()
İşletme mezunu bir Sosyolog adayı.. Bana yorum ile veya modernminimalizm@gmail.com adresi üzerinden ulaşabilirsiniz, Potansiyelinizi keşfetmeniz dileği ile....

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: